לידה שקטה היא הסיוט והפחד הגדול של כל הורה. חודשים שלמים של ציפייה וכמיהה להפוך להורים, הכנות לבוא התינוק והתרגשות שיורדת לטמיון.
הרגע הארור והקשה הזה, עשוי להתרחש ממספר סיבות טבעיות. אולם בחלק מהמקרים, לידה שקטה עשויה להתרחש כתוצאה מרשלנות של הצוות הרפואי, שאם היה עושה את עבודתו כמצופה, ההורים היו חוזרים הביתה בידיים מלאות.
הורים שחוו לידה שקטה כתוצאה מהתרשלות של הצוות הרפואי, יכולים לתבוע בגין רשלנות רפואית ולקבל פיצוי כספי על הנזקים שנגרמו להם – הן הנפשיים והן הכספיים.
מהי לידה שקטה?
לידה שקטה היא לידת תינוק שאינו חי. הכינוי "לידה שקטה" מקורו בעובדה שלא נשמע בחדר הלידה בכי ראשון של תינוק.
החוק קובע באופן שרירותי יחסית, שני מקרים בהם לידת תינוק ללא רוח חיים תכנס תחת הגדרת "לידה שקטה": 1. כאשר האם עברה את שבוע 22 להיריון 2. כאשר משקל העובר למעלה מ500 גרם.
בכל מקרה אחר, הלידה לא תיחשב ללידה שקטה, אך אין זה אומר שהיולדת לא תוכל לתבוע בגין רשלנות רפואית.
לידה שקטה עשויה להיגרם ממספר סיבות, כגון מצוקה תוך רחמית, אי ספיקת צוואר הרחם, הפלות קודמות שעברה האם, ניתוחים רחמיים קודמים ועוד.
למידע נוסף: רשלנות בלידה shmuely-law
כיצד מוכיחים רשלנות רפואית בלידה?
רשלנות רפואית בלידה שקטה היא מקרה בו הלידה השקטה נגרמה בעקבות התרשלותו המקצועית של גורם רפואי, כך שאם לא היה מתרשל, לא היה נגרם הנזק (מות העובר).
כמובן, שלא כל לידה שקטה נגרמת בעקבות רשלנות רפואית, ולכן על מנת לתבוע במקרי לידה שקטה נדרש להוכיח 3 יסודות:
- התרשלות הגורם הרפואי – התרשלות של גורם רפואי נבחנת על פי הסטנדרט המצופה מרופא סביר.
כלומר, רופא שהתרשל בעבודתו הוא רופא שלא נקט במידת זהירות מצופה ולא השתמש במיומנויות הנדרשות מרופא סביר בתפקידו.
נדרש להוכיח כי כל רופא סביר אחר, היה נוקט באמצעי מסוים שלא השתמש בו הרופא הרשלן. ניתן להוכיח זאת באמצעות חוות דעת רפואיות, מאמרים מדעיים וכדומה.
- נזק – עצם הלידה השקטה, שגוררת נזקים נפשיים כבדים כמו גם נזקים ממוניים.
- קשר סיבתי בין ההתרשלות לנזק – נדרש להוכיח כי מות העובר נגרם כתוצאה מהתרשלות הגורם הרפואי, שכן עשויה להתרחש לידה שקטה גם כאשר הצוות הרפואי פעל כמצופה.
הוכחת הקשר הסיבתי מתבצעת על ידי שלילת גורמים אחרים לקרות הנזק, והוכחה במעל 50% כי התרשלות הצוות היא הגורם שהוביל למות העובר.
אילו מקרים יכולים לעלות לכדי רשלנות רפואית בלידה שקטה?
ישנם מקרים רבים שעשויים לעלות לכדי רשלנות רפואית בלידה שקטה, אולם המקרים הנפוצים ביותר הם כאשר רופא לא טיפל כראוי בגורמי סיכון שהיו ידועים קודם לכן, או כאשר בית החולים והצוות לא עמדו בנהלי סטריליות למניעת זיהום.
מקרה נוסף, הוא כאשר רופא התרשל באבחון בעיה שהייתה קיימת אצל היולדת, או התרשל באבחון מצוקה עוברית.
גם כאשר גורם רפואי התרשל במתן תרופה במהלך ההיריון באופן שגרם ללידה שקטה, מדובר ברשלנות רפואית.
כפי שצוין קודם, לא מדובר ברשימה סגורה, והתרשלות רפואית בלידה שקטה עשויה לבוא לידי ביטוי בדרכים נוספות.
אילו פיצויים ניתן לקבל בגין רשלנות רפואית בלידה שקטה?
ניתן לקבל שני סוגי פיצויים בגין רשלנות רפואית בלידה שקטה: הראשון – פיצוי בגין נזק שאינו ממוני, והשני – פיצוי בגין נזק ממוני שנגרם, אם כי מדובר בנזק חמור פחות מאשר נזק שאינו ממוני.
הפיצוי בגין נזק שאינו ממוני, הוא פיצוי כספי עבור כאב וסבל ופגיעה באוטונומיה שחווים ההורים כתוצאה ממות העובר. כחלק מהנזק שאינו ממוני, בית המשפט עשוי לפסוק פיצוי בגין נזק נפשי קבוע שנגרם ליולדת (ככל שהוכח נזק כזה על ידי רופא פסיכיאטרי).
הסוג השני של הפיצויים, בגין נזק ממוני, ניתן כנגד הכספים שהוציאו ההורים במהלך ההיריון כגון הוצאות רפואיות למיניהן. חשוב לציין, שפסיקת הפיצויים מושפעת מגורמים נוספים, ועשויה להשתנות ממקרה אחד למשנהו בהתאם לנסיבות המקרה.
כך, בפסיקת הפיצויים בית המשפט יבחן גם האם מדובר בהיריון ראשון, האם להורים יש ילדים והאם מדובר בהיריון מיוחד (כגון הפריה חוץ גופית, פונדקאות וכדומה).
לסיכום, ברור לכל שפיצוי כספי, גבוה ככל שיהיה, לא יפצה על האובדן שחוו ההורים בלידה שקטה.
אך במידה שבוחרים לתבוע בגין הרשלנות הרפואית, חשוב לעשות זאת בעזרת עורך דין מנוסה ומומחה לרשלנות רפואית, זאת כדי להעלות את הסיכוי לקבלת התביעה.