בעידן של ימינו, עובדים רבים מבלים את מרבית שעות היממה בעבודה, או בפעילויות מטעם העבודה. אם נפגעתם בתאונת עבודה, יתכן ואתם זכאים לפיצויים. אך מי משלם את הפיצויים לנפגעי תאונות עבודה?
פיצויים לנפגעי תאונות עבודה יכולים להתקבל משלושה גופים מרכזיים: פיצויים מהביטוח הלאומי, פיצויים מחברת הביטוח הפרטית ופיצויים מהמעסיק. איך תדעו למי עליכם לפנות בתביעה לפיצויים? ערכנו עבורכם מאמר משפטי מקצועי שייתן לכם את המידע הנחוץ לכם.
פיצויים לנפגעי תאונות עבודה בביטוח הלאומי
עובד שהוכר על ידי ביטוח לאומי כנפגע תאונות עבודה זכאי לפיצויים מביטוח לאומי. על מנת שתוכרו כנפגעי תאונות עבודה עליכם להראות שהתאונה התרחשה בעבודה או עקב העבודה, לרבות עבודה מהבית, ולרבות תאונה בדרך לעבודה.
פיצויים לנפגעי תאונות עבודה בביטוח לאומי כוללים:
- פיצויי אובדן השתכרות (דמי פגיעה) – למשך 3 חודשים.
- מענק חד פעמי או גמלת נכות – בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו.
- טיפולים רפואיים ללא עלות – פינוי באמבולנס ללא עלות, מיון ללא עלות וטיפולים רפואיים בקופות החולים ללא עלות.
- שיקום מקצועי – במקרים מסוימים נפגע תאונות עבודה זכאי לדמי שיקום, קורסי לימוד ללא עלות, ציוד לימודי, עזרה בשכר דירה וכלכלה עצמית ועוד.
על מנת לזכות בזכויות נפגעי תאונות עבודה בביטוח לאומי יש להגיש תביעה לתשלום דמי פגיעה והודעה על פגיעה בעובדה, לביטוח הלאומי, בצירוף כל המסמכים הרלוונטיים. שימו לב לחלק שעל המעסיק למלא. ביטוח לאומי יבחן את התביעה על כל מסמכיה, ויקבע את הזכויות להן אתם זכאים.
חשוב לדעת, שגם אם המעסיק לא שילם עבורכם את דמי הביטוח הלאומי, זכאותכם לפיצויים עקב תאונת העבודה לא תפגע. מנגד אם אתם עצמאיים ולא נרשמתם בביטוח לאומי, לא תהיו זכאים לקבל פיצויים לנפגעי תאונות עבודה, אלא רק אם תוכיחו שעשיתם את כל המאמצים להרשם בביטוח לאומי כעצמאיים, במועד החוקי, אך בגין נסיבות שאינן קשורות בכם, לא נרשמתם.
פיצויים לנפגע תאונות עבודה מחברת ביטוח פרטית
עובדים רבים בוחרים לשלם באופן פרטי לחברת ביטוח פרטית, ולרכוש פוליסות ביטוח שמכסות מקרים של תאונות, אובדן כושר עבודה, מוות ועוד.
במקרים בהם עובדים אינם זכאים לקצבאות מטעם הביטוח הלאומי, למשל אם לא נקבעת דרגת נכות מתאימה, יכול העובד לתבוע את חברת הביטוח הפרטית, ולקבל מהם את הפיצוי עבור הנזקים שנגרמו לו. בנוסף גם במקרים בהם העובד זכאי לתבוע את ביטוח לאומי, ואף לאחר שהעובד קיבל פיצויים מביטוח לאומי, הוא רשאי לתבוע את חברת הביטוח הפרטית.
לפני שמגישים תביעת פיצויים לנפגעי תאונות עבודה מחברת הביטוח הפרטית חשוב לברר מה פוליסת הביטוח הפרטית מכסה. בנוסף, אם יש לכם מספר פוליסות, חשוב לברר האם תוכלו לקבל פיצוי עבור שתיהן במקביל, או שעליכם לבחור בפוליסה שעדיף לכם לתבוע.
מדובר בהחלטות מורכבות שדורשות ידע מעמיק וניסיון בתחום, שלא כדאי להחליט אותן באופן עצמאי, וללא כל ייעוץ מקדים של עורך דין תאונות עבודה. עורך דין תאונות עבודה יסייע לכם בהגשת תביעה לחברת הביטוח הפרטית, על מנת שתוכלו למצות את מלוא הזכויות שלכם בפוליסה המתאימה ביותר עבור מצבכם.
האם ניתן לתבוע את המעסיק על תאונת עבודה?
במקרים שתאונת העבודה התרחשה בשל רשלנות של המעסיק, תוכלו לתבוע את המעסיק, או את חברת הביטוח המבטחת אותו, בתביעה נזיקית, ולקבל ממנו פיצויים בהתאם לגובה הנזק שנגרם לכם. שימו לב שאם הייתה רשלנות תורמת מצדכם, בית המשפט יפחית את סכום הפיצויים המגיע לכם.
את תביעת הנזיקין מהמעסיק ניתן להגיש בנוסף לתביעה שהגשתם בביטוח לאומי, אך סכום הכסף שתקבלו מביטוח לאומי, יקוזז מסכום הכסף שתהיו זכאים לקבל מהמעסיק.
מי משלם פיצוי לתלויים של נפגע תאונות עבודה?
אם העובד רכש פוליסת ביטוח בחברה פרטית, המוטבים יזכו לקבל את הפיצויים, בהתאם לתנאי הפוליסה שרכש, מחברת הביטוח הפרטית. במקרה שהעובד לא ציין מי הם המוטבים, המוטבים יהיו בן הזוג והילדים.
כמו כן, במקרה של פטירה חו"ח של העובד בעקבות תאונת עבודה, התלויים בו, יהיו זכאים לפיצויים מהביטוח הלאומי. בנוסף במקרה של פטירה, יורשי המנוח יכולים לבקש לתבוע נזיקית את המעסיק, אם רשלנותו גרמה למות המנוח, על אובדן ההשתכרות שנגרם בעקבות מות המנוח בטרם עת.
פיצויים כספיים עבור תאונות עבודה
בשורה התחתונה, ביטוח לאומי משלם פיצויים לנפגעי תאונות העבודה, והוא הכתובת העיקרית לנפגעים. בנוסף אם רכשתם פוליסת ביטוח פרטית, ניתן לתבוע פיצויים גם מחברת הביטוח הפרטית, בהתאם לכדאיות של תנאי הפוליסה.
כמו כן במקרים שהפגיעה נגרמה מרשלנותו של המעסיק, ניתן לשקול תביעה נזיקית כנגד המעסיק. יחד עם זאת יש לקחת בחשבון שאם תאונת העבודה נגרמה תוך רשלנות תורמת שלכם, יתכן שלא תהיו זכאים לפיצויים מהמעסיק, גם אם תוכח רשלנותו.