העולם כולו צועד בצעדי ענק לכיוון הקידמה הטכנולוגית ואף בישראל הכירו בכך כי על מנת להתאים לקצב הגלובליזציה, חייב היה להפוך את הדרכון המסורתי הכתוב על גבי נייר ומעוטר בתמונת המחזיק ותו לא, לכזה אשר ישתווה לנהוג ברוב שדות התעופה הגדולים כיום.
המיוחד בדרכון הביומטרי, מעבר להיותו יעיל הרבה יותר מבחינת קיצור זמני השהות וההמתנה בשדות התעופה במעברים בין מדינה למדינה, הוא רמת האבטחה הגבוהה שמקנה הוא ויכולתו למנוע זיופי דרכון וגניבת זהויות, אשר חלו בתדירות גבוהה הרבה יותר בדרכונים "הישנים".
מהו דרכון ביומטרי?
הדרכון הביומטרי, מסביר עו"ד נמרוד חיים הראל, על פניו נראה כמו הדרכון ה"רגיל", אך בפועל ובנוסף לנתונים הנראים לעין בו (כמו תמונה, שם ושם משפחה, מס' דרכון, מס' זהות, אזרחות, מין ותוקף והכל בעברית ובאנגלית), מותקן בו גם שבב אלקטרוני.
על אותו השבב האלקטרוני, בעצם, מצויים נתונים פיזיים נוספים של אותו אדם הייחודיים רק לו שהינם שתי טביעות אצבע (של שתי האצבעות) ותווי הפנים של אותו האדם (לרבות קשתית העין) – נתונים אשר אותם לא ניתן לזייף.
ההבדלים בין הדרכון הביומטרי לדרכון ה"רגיל"
בדרכון הקודם ה"רגיל", ניתן למצוא את כל אותם פרטים רגילים של מחזיק הדרכון וכן תמונתו והם אלו המאפשרים את זיהוי האדם העומד מול הבודק – היינו, בדיקת זהות האדם הינה באופן חזותי בלבד.
בדרכון הביומטרי הוסף אותו שבב אלקטרוני שבעצם מאפשר את זיהוי האדם לא רק מבחינה חזותית, אלא מבחינת הנתונים הפיזיים המוטבעים עליו שאותם לא ניתן לזייף או לשכפל (טביעות האצבע ותווי הפנים כאמור).
מה מיוחד בדרכון הביומטרי
לדרכון הביומטרי יתרונות רבים הן ברמה האישית (למחזיק הדרכון עצמו) והן ברמת הכללית הבינלאומית ובין היתר :
- אבטחה גדולה יותר – הדרכון הביומטרי הינו ובאופן חד משמעי מאובטח ברמה גבוהה הרבה יותר. זיוף דרכון או זהות, הונאה או חבלה במידע הביומטרי המאוחסן בשבב, הפכו להיות קשים יותר עד בלתי אפשריים.
- יעילות וחיסכון בזמן לציבור הנוסעים – בזכות השבב האלקטרוני המותקן בדרכון הביומטרי, מלאכת זיהוי הנוסע הפכה למהירה ויעילה הרבה יותר מה שבאופן טבעי ומתבקש מקצר את התורים במעברי הגבולות וההגירה בין מדינה למדינה.
- בקרת גבולות אוטומטית עצמית – בשדות תעופה רבים בעולם (בגדולים בעיקר), ניתן למצוא מערכות בקרת גבולות עצמיות, שהמחזיק בדרכון ביומטרי יכול לעבור בהן, מה שגם מקצר את זמני ההמתנה והשהות בשדה התעופה.
מנגד – החששות מהדרכון הביומטרי
עד לאחרונה, התנו הרשויות בארץ הארכת תוקף הדרכון הביומטרי בהסכמת מחזיק הדרכון כי טביעת אצבעותיו תוחזק במאגר הביומטרי הארצי שאחרת, הוארך תוקף הדרכון ב – 5 שנים בלבד תחת 10 שנים.
כיום התניה זו אינה קיימת וכל מי שיאריך תוקף הדרכון יאריכו ל – 10 שנים באופן אוטומטי, אך עדיין ולמרות שטביעות האצבע לא יישמרו במאגר, הרי שתווי הפנים של כל אזרח המחזיק בדרכון ביומטרי נשמרות ללא כל בחירה של האזרח במאגר הממשלתי.
משמע ובכל מקרה, מרגע שתווי פניו ולעיתים גם טביעות האצבע של האזרח (המהווים נתונים אישיים ) נשמרות במאגר הממשלתי, הרי שקיימת סכנה יומיומית לחדירה ופגיעה בפרטיות של אותו האזרח משיקולים מדיניים או ציבוריים כאלה ואחרים.
לדרכון הביומטרי יתרונות רבים ובכך אין כל ספק, אך על מנת שלא להפוך את המדינה כולה לחדר "האח הגדול" עבור כל אזרח ואזרח, חייב שיישמר האיזון בין שיקולי אבטחה ויעילות לבין פגיעה בפרטיות, שהינה זכות יסוד מהותית של כל אדם ואדם.