דוד ומיכל התחתנו כדת משה וישראל. מזל טוב! הם לא חושבים עכשיו על מה יקרה אם הם ירצו בעתיד להתגרש, או אם חלילה אחד מהם ילך לעולמו. דוד ומיכל כאן כדי להדגים לנו מה הם דיני חלוקת רכוש, ומי מסדיר אותם.
התסריט הכי טוב לכך נכתב בהסכם ממון, זה ההסדר החשוב ביותר שיכולים לעשות זוגות שנישאים, אפשר לעשות זאת מראש. זוגות שבוחרים בחיים ללא חתונה, ושהם ידועים בציבור יכתבו הסכם חיים משותפים שבו גם יסדירו את המנגנון המוסכם עליהם לחלוקת הרכוש במקרה של פרידה או פטירה.
בישראל, זוגות שהתחתנו לפני 1.1.1974, חלה עליהם חזקת השיתוף. כלומר, שאם דוד ומיכל שלנו הגיעו עם דירה או רכב אישיים, מלפני החתונה, הרכוש הזה ישאר של כל אחד מהם, אלא אם ייווכח בית המשפט, שהייתה כוונת שיתוף, כלומר, שהם התכוונו שזה יהיה רכוש משותף של שניהם.
במקרה שלנו, דוד ומיכל התחתנו אחרי 1.1.1974, ועל הרכוש שלהם חל חוק יחסי ממון. כלומר אם הם עשו הסכם ממון כתוב וחתום, ההסכם יקבע את המנגנון שיסדיר את הרכוש. אבל דוד ומיכל, לא האמינו שזה יקרה להם, ולא עשו הסכם. במקרה הזה, חוק יחסי ממון קובע שכלל הנכסים והרכוש שנצברו במהלך הנישואים, הם רכוש משותף ויחולקו באופן שווה בין בני הזוג. דוד יקבל חצי מהדירה, חצי רכב, חצי מתכולת חשבון הבנק וחצי פנסיה, האמנם? לא בדיוק, ברוב המקרים שמגיעים לערכאה משפטית, יחולק הרכוש באופן שישמור על קניינם האישי של בני הזוג, כל הניתן מחד, ומאידך, ליצור איזון משאבים, ששני בני הזוג יוכלו לקבל את הזכויות הכלכליות שלהם באופן מאוזן, שיאפשר לשניהם נקודת התחלה כלכלית מאוזנת, ככל שניתן.
באיזו ערכאה נידון נושא חלוקת הרכוש?
ברוכים הבאים ל״מירוץ הסמכויות״ – מכיוון שיש סמכות מקבילה אזרחית ודתית, הכל תלוי במועד הפניה שלכם, לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה. בפניה לבית הדין הרבני, יש לכרוך את הרכוש באופן מפורש ובכריכה כנה – שמראה שבכוונתכם לדון בחלוקת הרכוש בבית הדין. אל תשכחו שהדין האזרחי חל על הרכוש גם אם בחרתם לדון בבית הדין הרבני. אז באיזו ערכאה כדאי לבחור? הבחירה היא אישית, ולשם כך מומלץ להיוועץ בעו״ד לענייני משפחה שבקיאה או בקיא בהליכי גירושין וחלוקת רכוש.
מה הם סוגי הרכוש לגביהם מתבצע איזון משאבים ואילו נכסים אינם נכללים בחלוקת הרכוש?
עו"ד המומלצת שירי אלון מסבירה כי סוגי הרכוש שיכולים להכלל ברכוש המשותף הם רבים ומגוונים, מחשבונות הבנק ופנסיות ועד נכסי קריירה, מוניטין והטבות סוציאליות ממקום העבודה. ומה עם החובות המשותפים? גם החובות של בני הזוג, מתחלקים ביניהם בגירושין. נכסים שלא יכללו בהסדר, יכולים להיות הנכסים שהיו לכל אחד מבני הזוג לפני החתונה או שהוכח שלא היתה בהם כוונת שיתוף.
האם העובדה שיש או אין ילדים משותפים תשפיע על חלוקת הרכוש?
כן. למשל, לדוד ומיכל יש שני ילדים. הם גרים כולם בדירת מגורים משותפת. פירוק שיתוף בדירת המגורים המוצעת למכירה, כפופה לזכות ראשונים לבן או בת הזוג לרכישת הדירה או חלק מהדירה. אז דוד החליט שהוא יעזוב ויקנה את חלקו בדירת המגורים. זה פתרון שבית המשפט קיבל, כי עקרון טובת הילדים, מעל הכל בענייני משפחה. בין דוד ומיכל יש הסדרי שהות עם הילדים כי הם בחרו במשמורת משותפת, וכך הילדים ומיכל נשארים בדירה שבה נולדו הילדים, ודוד יראה אותם לפי ההסדר שנקבע, בדירתו החדשה.
ומה אם היחסים לא טובים בין דוד ומיכל, ומיכל בוחרת ל״הבריח״ את הרכב המשפחתי, כי ממילא היא רשמה אותו על שמה? חוק יחסי ממון מקנה סמכות לבית המשפט, במקרים כאלה, להחשיב את הרכוש ה״מוברח״ כשל שני בני הזוג לצורך איזון המשאבים. חשוב לדעת מה עוד מותר לבית המשפט לעשות:
- לקבוע נכסים נוספים, על הסייגים לחלוקה השוויונית, (המפורטת בסעיף 5 חוק יחסי ממון) ששוויים לא יאוזן בין בני הזוג.
- לקבוע יחס אחר לחלוקה, מלבד חצי- חצי, לכל הנכסים או לחלק מהם.
- לקבוע מועד מוקדם יותר, לקביעת שווי הנכסים, כלומר לפני מועד התרת הנישואין או פקיעתם.
- לקבוע שאיזון הנכסים יתייחס לנכסים שהיו להם במועד מוקדם יותר.
דוד ומיכל, קיבלתם סחרחורת? זה בגלל שהחוק מאפשר גמישות רבה בחלוקת הנכסים בינכם, כמובן שעכשיו נראה שהייתם יכולים לסדר את זה בהסכם ממון מוקדם ולמנוע את כאב הראש הנוסף הזה.
אם השתכנעתם לחלק את הרכוש בהסכם, חשוב לזכור להגדיר שלושה דברים עיקריים:
- תקופת החיים המשותפת, מתי התחלתם לשתף רכוש, חשבון בנק משותף, לחלוק דירה וכדומה.
- מהו הרכוש המשותף שלכם, ומהו הרכוש הבלעדי, של כל אחד מכם.
- כיצד יחולק הרכוש בינכם במקרה של גירושין או פטירה.
בשל המורכבות וחוסר היציבות המשפטית, מומלץ להעזר בעו״ד שמנוסה ובקיא בענייני המשפחה ובחלוקת רכוש.