הנתונים הסטטיסטיים מראים שכשליש מהנשים שמוטרדות מינית, חוות זאת במקום העבודה שלהן. הנתונים אמנם קשים, אך יש מה לעשות בנדון, עם הכלים המשפטיים הנכונים, תוכלו להתמודד באופן נכון עם הטרדה מינית במקום העבודה.
מהי הטרדה מינית במקום העבודה? האם ניתן להטריד מינית גם באופן דיגיטלי? האם מדובר בעבירות פליליות? אילו זכויות מגנות על עובד מפני הטרדה מינית? האם ניתן לקבל פיצויים על הטרדה מינית במקום העבודה? וכיצד להתגונן מפני הטרדה מינית במקום העבודה?
מהי הטרדה מינית במקום העבודה?
הטרדה מינית במקום העבודה מוגדרת בחוק למניעת הטרדה מינית התשנ"ח-1998. על פי החוק הטרדה מינית היא אחד מהמעשים שלהלן:
- סחיטה באיומים
- מעשים מגונים
- הצעות בעלות אופי מיני או התייחסות לאדם המתמקדת במיניותו – כשהן חוזרות ונשנות, למרות שהמוטרד הראה שאינו מעוניין בכך.
- כשמדובר ביחסי מרות, לא נדרש שהעובד יראה שאינו מעוניין בהצעות המיניות של בעל המרות.
- ביזוי או השפלה מינית, לרבות לגבי נטייה מינית.
- פרסום מבזה וללא הסכמה של צילום, סרט או הקלטה, המתמקד במיניות של אדם.
מהי הטרדה מינית דיגיטלית במקום העבודה?
לא פעם אנחנו נתקלים באנשים שהוטרדו מינית במרחב הדיגיטלי במקום העבודה. הם מרגישים בתוכם שנעשה להם עוול, אך לא בטוחים שאכן מדובר בהטרדה, שכן הדבר לא נעשה פנים אל פנים.
חשוב לנו שתדעו, שהטרדה מינית עשויה להתרחש בכל מקום, וגם המרחב הדיגיטלי אינו מהווה מקום מוגן מפני הטרדה מינית. לעיתים אף להפך, אנשים מאחורי המסך, מרגישים בנוח יותר להתנכל ולהטריד אחרים, מבלי להביט להם בעיניים. אך אין זה אומר שלא מדובר בהטרדה מינית.
כך למשל צפייה בסרטוני פורנוגרפיה במרחב העבודה, או באמצעות מחשב של עובד או עובדת אחרת, עלולה להיחשב להטרדה מינית, ולזכות בפיצויים.
אם אינכם בטוחים אם החוויה הקשה שחוויתם במרחב הדיגיטלי במקום העבודה, היא אכן הטרדה מינית, כדאי לפנות לעורך דין שעוסק בתחום מניעת הטרדה מינית, שייעץ לכם, וינסוך בכם ביטחון לפעול בהתאם.
אילו זכויות מגנות על עובד מפני הטרדה מינית במקום העבודה?
החוק למניעת הטרדה מינית, מחייב את המעסיק להגן על עובדיו מפני הטרדה מינית במקום העבודה. לצורך כך החוק מחייב את המעסיק:
- לנקוט אמצעים סבירים למנוע הטרדה מינית במקום העבודה.
- לפרסם תקנון נגד הטרדה מינית במקום העבודה, לרבות מינוי אחראי מניעת הטרדה מינית שיברר כל תלונה שתוגש אליו, ופרסום דרכי הפנייה לאחראי. אי פרסום התקנון מהווה עבירה, ועלול לגרור אחריו תשלום קנסות כל עוד העבירה נמשכת.
- לטפל במקרה של הטרדה מינית, ולמנוע מקרים נוספים.
האם ניתן לקבל פיצויים על הטרדה מינית במקום העבודה?
הטרדה מינית במקום העבודה נחשבת לעוולה אזרחית. ניתן להגיש בגינה תביעה לבית הדין לעבודה ולתבוע פיצויים ללא הוכחת נזק, עד לסכום של 120,000 ₪, ובמקרה שההטרדה המינית הייתה על רקע של גזענות, ניתן לתבוע את כפל הסכום.
אם נגרמו לנפגע גם נזקים, ניתן להוכיח את הנזקים, ולתבוע סכומים גבוהים בהרבה. כך למשל, יתכן שנייעץ לאדם שהוטרד מינית ועקב כך נאלץ להתפטר או להיעדר רבות מהעבודה, לתבוע נזקים על אובדן ימי עבודה שנגרמו בשל ההתפטרות. זאת בנוסף כמובן לשאר הנזקים, כמו נזק נפשי, החזרים על טיפולים רגשיים, הוצאות משפטיות ועוד.
כמו כן, גם מעסיק שמפר את החובה שלו להגן על העובד מהטרדה מינית במקום העבודה, חשוף לתביעה נזיקית, ועשוי להיות מחויב בתשלום פיצויים.
האם ניתן להגיש תלונה על הטרדה מינית במשטרה?
כל מי שנפגע מהטרדה מינית, בין אם זה במקום העבודה או בכל מקום אחר, רשאי להגיש תלונה במשטרה. לצורך כך על הנפגע לסור לתחנת המשטרה, או להגיש תלונה באמצעות המערכת המקוונת.
שימו לב שבמרבית המקרים תיאלצו להגיע לתחנה ולמסור עדות בפני החוקר. בהמשך יתכן שתזומנו גם לעימות עם החשוד בהטרדה המינית. מסירת העדות במשטרה והעימות עם החשוד, עלולים להיות קשים נפשית. במקרה זה תוכלו להתמודד עם הקושי הרגשי, באמצעות פנייה לארגוני סיוע לנפגעי תקיפה או הטרדה מינית.
מה העונש הפלילי על הטרדה מינית במקום העבודה?
העונש הפלילי על הטרדה מינית הוא עד שנתיים מאסר. אם יש בעבירה גם הטרדה מינית וגם התנכלות, העונש יכול להגיע גם לארבע שנות מאסר.
כיצד להתגונן מפני הטרדה מינית במקום העבודה?
בשורה התחתונה, כדי להתגונן מפני הטרדה מינית, חשוב לדעת מה הם הכלים המשפטיים העומדים בפניכם.
חשוב להבין שאינכם חייבים לבחור בכלי משפטי אחד כדי להתמודד עם התופעה, ואתם יכולים לנקוט במספר כלים משפטיים במקביל. כך אתם רשאים גם להגיש תלונה במשטרה, וגם לפעול במישור האזרחי, באמצעות המעסיק, ובאמצעות תביעה אזרחית לפיצויים.
בחינת הכלים המשפטיים הנכונים עבורכם, תסייע לכם להילחם על הזכויות שלכם, ולהיות מוגנים מפני הטרדה מינית במקום העבודה.